Svartvitt – en annan känsla

Idag var jag och på en föreläsning av Thomas Atterdal. Han är fotograf och dagens föreläsning handlade mest om fågelfotografering. Thomas bilder är fantastiskt vackra och att lyssna på när han pratar om sina bilder är ett sant nöje.

Även om fåglarna stod i fokus så visade han även några bilder på däggdjur. I samband med det tipsade han om att testa göra bilderna i svartvitt. Det var något som fastnade hos mig och när jag kom hem bestämde jag mig för att ännu en gång gå igenom bilderna från Mana Pools för att se om det fanns några som passade för det.

Jag blev ganska snart helt uppslukad i det jag höll på med och hittade den ena efter den andra bilden att jobba med.

Det är ganska fascinerade hur vissa bilder liksom lyfts fram i svartvitt medan andra inte alls poppar fram utan snarare tappar allt.

Teoretisk sätt beror det här självklart på att kontraster upplevs annorlunda i svartvitt jämfört med färg, men ibland är det inte bara det som får effekt utan det verkar finnas andra faktorer.

Jag bestämde mig idag för att hitta minst 10 bilder som jag framkallade i svartvitt och dessutom beskar till kvadratiskt format. Ett enhetligt tema, helt enkelt.

Thomas hade nämnt rovdjuren, men jag fastnade även för bilder på flodhästar och elefanter.

Det är verkligen fascinerande att en bilds uttryck kan förändras så mycket genom att man enbart gör om den till svart/vitt. Jag ska nog använda det lite mer framöver…..

Åza Skriven av:

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *