Sista lördagen vid Råstasjön

Stockholmshägrarnas två ”viktigaste” ställen är Isbladskärret på Djurgården och Råstasjön i Solna.

På våren och försommaren häckar dom högt uppe i träden vid Isbladskärret (och däromkring). För att få tillräckligt med mat när isarna lägger sig borde dom sen flytta söderut på hösten, men i stället förflyttar dom sig några kilometer nordväst. Vid Råstasjön i Solna matas dom med strömmingsfilé hela vintern så varför flytta från Stockholm?

För någon vecka sedan hade i alla fall en del av dom börjat vårflytten från Solna till Djurgården. Ska man hinna med häckningen så gäller det ju att sätta fart. Men så kom ju vintern tillbaka med snö och kyla och flyttströmmen stannade av.

Det fick mig (och andra) att hoppas på en sista fototur till Solna. Solbritt hade koll på väderprognosen och menade att lördag eftermiddag/kväll antagligen skulle bli bra. Kanske en fin solnedgång. Jag såg ingen anledning att tänka annorlunda så vi bestämde träff vid 16-tiden. Jag har varit vid Råstasjön och fotat hägrarna många gånger, men aldrig tidigare på kvällen. Spännande och roligt med nya ljusförhållanden

Vi hade ingen säker plan på var bästa fotostället skulle vara, men västra delen av sjön med den sjunkande solen i ryggen verkade bra. Förvisso inget vackert motljus i fjäderdräkten, men istället en vackert upplyst stad och träd bakom fåglarna.

Som vanligt var det gott om folk och som vanligt hade olika människor olika syften och agendor. Vissa strosade bara lugnt fram på gångvägen medan andra var ute på träningsrunda och har ett helt annat fokus och tempo. En tredje grupp var minst lika fokuserad, men tungt lastade med ryggsäckar och stativ vars ben spretade åt tre helt olika håll. Alla var där! och alla försökte hitta sitt utrymme.

Vi hittade snart ett bra ställe. Delvis berodde det på att Jonathan Stenvall (”känd hägerfotograf”) var på plats med en studiecirkel. Ett bra tecken! Han kan Råstasjön och vet var man är bäst placerad för att fotografera hägrarna. Han brukar dessutom ha ”hägermat” med sig så runt honom finns det alltid fåglar.

Som vanligt är det ”lågläge” som gäller. Kameran ska ju helst vara i fåglarnas ögonhöjd eller lägre för att få dom mest intressanta bilderna. Även om det nog var någon minusgrad så var isen blöt så att lägga sig platt på mage kändes inte så lockande. Men ska man fotografera så ska man.

Eller som Solbritt säger: Vi är nog rätt knäppa, men roligt har vi!

Medan genrepet av Mello som bäst pågick i Friends Arena på andra sidan sjön valde vi ”fotonördar” att ”bada” i smältvatten på Råstasjöns is. Djupt fokuserade på att hitta dom bästa vinklarna och lägena och samtidigt balansera den ”dyrbara elektroniken”. Trots fokus på annat måste jag nog erkänna att jag så småningom kände att det blöta sakta men säkert letade sig in genom alla klädlager. …….. men roligt hade vi …….

Efter knappt två timmar återstod inte så mycket ljus på höghusen där borta i bakgrunden och vi kunde packa ner utrustning och bege oss hemåt igen. Längtan efter att få av sig de blöta, kalla kläderna och ställa sig i en varm dusch var stark.

Nästa hägerfotografering blir troligtvis vid Isbladskärret. Det här var nog säsongen sista lördag vid Råstasjön.

.

Åza Skriven av:

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *