Skärpan i fokus

Den senaste tiden har jag ägnat stor del av min fototid till ICM (avsiktlig kamerarörelse). Det är kul och det blev ännu roligare när en av mina bilder blev publicerad i ett magasin med oerhört fin feedback. Mersmak kan man kalla det.

Men nu hade jag bestämt mig för att att fokusera på skärpan och att försöka hitta lite begynnande höst i naturen.
Mitt makroobjektiv har ingen autofokus, men det blir oftast ändå bättre att själv kontrollera vart skärpan ska placeras. Det korta skärpedjupet och höstvindar som ruskade runt i växterna utmanande även tålamodet.

En helt annan teknik förutsätter ett helt annat fokus och perspektiv. Motiven som gör sig bäst med makroobjektiv skiljer sig väsentligt från dom som jag gillar med ICM-tekniken. Det var utmanande och väldigt kul att tänka annorlunda.

Nyponen är väldigt tacksamma med sin härliga färg och buskens flikiga blad. Svamparna är många, men tyvärr är dom flesta alltför stora och kompakta för att göra sig på bild. Om man ska hitta dom bra kandidaterna får man verkligen sänka sig till en marknära nivå. Där nere blåser det mindre och växterna är också mer ”stabila”.

Än så länge sitter dom flesta bland gröna och friska på träden, men ett fåtal med höstfärger hittade jag. Misstänker att det kommer att gå fort när det väl börjar skifta mot orange och gul.

Kanske är jag på plats då igen.

Åza Skriven av:

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *