Nu är tid att njuta

Naturen är oftast fantastik och bjuder på massor av möjligheter till upplevelser av olika slag. Jag tycker oftast att det är positiva upplevelser och eftersom jag betraktar mig själv som introvert är naturen en väldigt bra plats för mig att hitta energi, speciellt när jag är ensam.

Nu befinner vi oss i en tid då naturen verkligen visar sin skönhet. Det blommar, spirar och sjuder av liv överallt. Att fotografera allt det här fantastiska är dock förenat med stora utmaningar.. Solen går upp för tidigt (även med mitt perspektiv) och ljuset är alltför skarpt och hårt för att kameran ska klara av det (inte ens våra ögon klarar det utan solglasögon).

Ett sätt att lösa det är att hålla sig i skuggan, att hitta motiven i skugga. Då är är makrofotografering bra. Ett motiv i skuggan med en solbelyst bakgrund en bra bit från motivet är optimalt och det är just detta jag försöker hitta. Står motiven inte i naturlig skugga kan man alltid hitta något att skugga med – bara bakgrunden är bra.

Ett annat sätt är ha turen att upptäcka att dimman ligger tjockt när man vaknar. Då lämnar jag makron hemma och väljer ett objektiv som tar in ett ”större område”. Dimman försvann dock lite väl snabbt så jag hann inte riktigt med.

Dimman skapar en annan atmosfär i skogen och precis när solen bryter igenom (innan fukten har torkat) glimmar miljoner vattendroppar på allt från grässtrån till spindelväv.

En långhelg i Stugan gav många möjligheter att leta och hitta olika motiv. Liljekonvaljer är svårt – dom står för tätt i hop och sällan frilagda från bakgrunden. Skogsstjärnan är enklare – den växer ju en och en. Enklast är kanske hundkex. Alltsom oftast frilagd och på en betydligt bekvämare höjd än många andra blommor. En gemensam utmaning har dock alla motiven, en fullskalig attack från mygg och fästingar! Det prövar tålamodet.

Jag har bestämt mig för att fånga och njuta av varje dag resten av den här perioden. Snart är den slut och då väntar nästa period – högsommar. Den har ju sina egna kvaliteter.

Åza Skriven av:

En kommentar

  1. Gunnar Malmström
    9 juni, 2023
    Svara

    Tack för fina bilder och bra fototips. Jag håller med om att Vi har en underbar tid på försommaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *