Att måla med ljus

Att ta bilder, fotografera eller vad man nu kallar det handlar ju egentligen om att man ”fångar ljuset”. Precis som Mattias Sjölund skriver i ett av sina nyhetsbrev registrerar ju kameran vare sig en uggla, ett ansikte och förstår heller inte skillnaden på en vacker solnedgång och gråväder. Det kameran gör är ju att registrera ljuset.

Den eller det som skapar själva bilden är du och, enligt min mening, är det också du som har makten och bestämmandet över på vilket sätt du gör det (så länge man inte orsakar skada förstås). Du väljer själv vilken typ av utrustning du vill använda, på vilket sätt du vill använda den och hur du ev. vill bearbeta bilderna efteråt.

Det här skapar fantastiska och oändliga möjligheter och jag blir bara mer och mer fascinerad av hur mycket olika typer av bilder man kan göra.

Jag tittar väldigt mycket på andras bilder och läser även en del om och av andra fotografer. Det är ett av dom sätt som jag lär mig och utvecklas på. Ett annat sätt är att prova, prova, prova och prova igen.

En av tidningarna jag regelbundet läser handlar enbart om ICM, Intentional Camera Movement, då man alltså avsiktligt rör kameran under själva exponeringen. Den innehåller bilder från ett stort antal fotografer med mycket varierat uttryck. Det är nästan svårt att förstå att alla i grunden har använt samma teknik när man ser hur många olika bildstilar dom har skapat.

Erik Malm är en mästare på den här tekniken och han uttrycker det som att han använder kameran som pensel. Även om orden ”photo” och ”graphy” från början faktiskt betyder måla med ljus så kanske de flesta människor inte associerar fotografering med ljust den här tekniken, men jag är ”hooked”. Jag tycker det här är jättekul.

Förra veckan läste jag en artikel om att kombinera ICM med makrofotografering. Den väckte ytterligare nyfikenhet hos mig så jag gav mig ut en kväll efter jobbet för att prova. Som vanligt är naturen alltid tillgänglig, klagar inte och har ett oändligt tålamod med ihärdiga fotografer. Ute på Gärdet finns fortfarande ett fåtal blommor som klarat sig undan klippningsmaskinerna så det var dit jag begav mig.

Ett par timmar senare fanns ca 500 bilder på minneskortet. Dom flesta är raderade, men några har fångat mitt intresse tillräckligt mycket för att jag har känt mig motiverad av att lägga ner lite ytterligare arbete i ”post process”.

Urvalet arter är inte så stort, men visst går det att skapa variation av några klintar, prästkragar och gräs.

Nu har semestern börjat. Kanske kan det ge förutsättningar till lite mer bildskapande, vem vet?

Åza Skriven av:

2 kommentarer

 1. 18 juli, 2023
  Svara

  I mina ögon mycket lyckade experiment som lämnar dörrarna till fantasin på vid gavel.

  • Åza
   28 juli, 2023
   Svara

   Tack Hans!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *